Winkelwagen

Experts aan het woord

 • "Een goede ademhaling brengt ons fysiek en mentaal in balans"

  Dr Hans Keizer, Universiteit Maastricht
 • "Een rustige ademhaling helpt bij hyperventilatie en andere verschijnselen van angst"

  Leids Universitair Medisch Centrum
 • "Diep en rustig ademhalen activeert het kalmeringsmechanisme van het lichaam"

  Harvard Medical School
 • "De 4-7-8 ademhalingsoefening is uitermate geschikt om gevoelens van angst te verminderen of om in slaap te vallen"

  Dr Andrew Weil, University of Arizona for Integrative Medicine
1 4

Waarom bewust ademen?

We ademen allemaal ongeveer 20.000 keer per dag. We zijn ons hier niet bewust van omdat ons lichaam dit gelukkig volledig automatisch regelt. Maar wist je dat bewust ademhalen velen voordelen met zich meebrengt? Dagelijkse ademhalingsoefeningen helpen ons lichaam te kalmeren en onze geest te ontspannen. Ruim 1,3 miljoen mensen ervaren in Nederland een vorm van stress- en burn-outklachten. Denk hierbij aan angst- en paniekaanvallen, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn en kortademigheid kunnen een gevolg zijn hiervan. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat bewust ademen een uitkomst kan zijn om deze klachten te verminderen. Deze onderzoeken tonen ook aan dat voortdurend oppervlakkig ademhalen het tegenovergestelde kan doen waardoor ons lichaam in een constante cyclus van stress wordt gehouden. Bewust ademhalen is een simpele, maar krachtige manier om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren en stress te verminderen.

"Change your breath, improve your life"

AIKI versterkt je longen

Je vraagt je misschien af wat nou precies de voordelen zijn van de AIKI Ademketting en waarom we niet gebruik kunnen maken van ademhalingsoefeningen die we zelf kunnen uitoefenen. Het grote voordeel van het uitademen door de Ademketting, is dat we hierbij onze lippen tuiten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer we onze lippen tuiten bij het uitademen dat we automatisch de ademhaling vertragen. Daarnaast kunnen we met getuiten lippen zelf de lucht hoeveelheid bepalen. Met deze bepaalde ademhalingsoefening kan het op lange termijn de longen versterken en de efficiëntie verbeteren. Het is niet altijd makkelijk om met getuiten lippen uit te ademen, maar met de AIKI Ademketting heb je een hulpmiddel bij de hand die deze ademhalingsoefening gemakkelijker maakt.

Debra Sullivan (2022), American Lung Association

Verminderen van stress en angst

Als we ademen nemen we zuurstof op uit de lucht. De zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen om vervolgens via deze weg het bloed in te gaan. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat de zuurstof overal in je lijf terecht komt. Die zuurstof speelt bij alle lichaamsprocessen een rol. Stress is vaak de boosdoener van een verkeerde ademhaling. Als we gespannen zijn trekken we de schouders op waardoor er minder ruimte is in de borstkas. Hierdoor gaan we sneller en oppervlakkiger ademen. Als je hoog en oppervlakkig ademhaalt, komt er minder bloed in aanraking met de inademingslucht waardoor er minder zuurstof kan worden opgenomen. Door bewust en rustig ademhalen kalmeren de gedachten waardoor het een ideale manier is om bij jezelf te blijven wanneer je je angstig voelt. Rustig en bewust ademen geeft je zenuwstelsel het signaal dat alles veilig is, waardoor je lichaam, gedachten en emoties op een ontspannen manier zullen reageren.

McCaul, K. D., Solomon, S., & Holmes, D. S. (1979). Effects of paced respiration and expectations on physiological and psychological responses to threat.Journal of Personality and Social Psychology, 37(4), 564–571.

Rust in lichaam en geest

Wanneer iemand stress heeft met bijbehorende burn-outklachten voelen we ons constant opgejaagd. We kunnen niet helder meer nadenken en gaan oppervlakkig ademen. In dit geval hebben we het lichaam en onze geest niet meer onder controle. Met ademhalingsoefeningen brengen we weer rust in het ademhalingspatroon. Dit resulteert meteen in een ontspannen gevoel waardoor we ook weer helder kunnen nadenken.

Russell Rowe, (2019) Just Breathe, https://medium.com/swlh/just-breathe-dd46db3e31e2

Betere nachtrust

Wanneer we ons gestrest voelen zijn we extra toe aan een goede nachtrust om even goed te kunnen uitrusten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Door deze angstgevoelens liggen we te piekeren en veel te staren naar het plafond en komen we niet goed in slaap. Door onze ademhaling te kalmeren laten we onze gedachten ontspannen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wanneer je voor het slapen gaan 20 minuten in een langzaam tempo ademt, je 15 minuten eerder in slaap valt.

Chien H-C, et al. Breathing exercise combined with cognitive behavioural intervention improves sleep quality and heart rate variability in major depression. J Clin Nurs. 2015.

Lagere bloeddruk en hartslag

Het autonome systeem regelt onwillekeurige lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling en andere interne orgaanfuncties. Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de "vecht-of-vlucht" reflex. Wanneer dit systeem wordt geactiveerd, wordt de hartslag verhoogd en trekken de bloedvaten samen. De activering van dit systeem is nuttig bij een reële, fysieke bedreiging, maar door de vele stressfactoren in ons dagelijks leven wordt dit systeem te vaak geactiveerd. Wanneer we regelmatig onze ademhaling kunnen aanpassen naar een langzame, diepe ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat de hartslag verlaagt en de bloedvaten verwijdt, waardoor de algehele bloeddruk daalt.

Hisao Mori, (2005) How does deep breathing affect office blood pressure and pulse rate? 499-504.

Verbeterde concentratie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen ademhalen en focus. De manier waarop we ademen heeft een directe invloed op de chemie van onze hersenen. Onze aandacht en de gezondheid van onze hersenen kan namelijk worden verbeterd. Onze ademhaling is een belangrijk element van mindfulness en meditatie. Ademhalingsoefeningen hebben verschillende voordelen voor onze hersenen waaronder een groter concentratievermogen, minder afdwalen van de geest en meer positieve emoties.

Michael Melnychuk, (2018) PhD candidate at the Trinity College Institute of Neuroscience, The Yogi masters were right.

YOUR PEACE OF MIND

Wij hopen dat de wetenschappelijk bewezen voordelen jou inmiddels overtuigd hebben. Bekijk via onderstaande knop de gehele AIKI-collectie

Ontdek de gehele collectie